Inicijative Foruma Privrednika Čačka

Komentari su isključeni na Inicijative Foruma Privrednika Čačka 16

Inicijativa 1

Prema tekućim propisima u Srbiji samo investicije koje su veće od 8,5 miliona evra i zapošljavaju 100 radnika dobijaju poresko oslobođenje.

Privrednici Čačka se pridružuju inicijativi niza asocijacija i udruženja (PKS; UPS; NALED i CEVES), da se izjednači poreski tretman MSP i velikih preduzeća u Srbiji. 

Prema studiji koju je sproveo CEVES uvođenje poreskog kredita od 50% (uz uslov 50% zaštite poreske osnovice) za investicije iznad 10.000 evra:

  • To bi vratilo MSP 300-400 miliona evra i skoro isto toliko povećalo njihovo investiranje.
  • Stopa investiranja MSP podigla bi se za 40% u narednih 5 godina, odnosno za 83% u narednih 10 godina – približivši se tako proseku EU (11% BDP-a)
  • Privredni rast porasta bi isprve za 0,4 p.p. godišnje a posle 10ak godina do 0,8 p.p. godišnje
  • Popravilo bi se poštovanje propisa kao i predvidljivost poslovnog okruženja.
  • Efekat na poresku naplatu…

…najpre bi bio negativan (gorepomenuti trošak)

…ali bi povećalo poresku naplate od ubrzanja BDP rasta tako da bi

…povećana naplata poreza bi nadoknadila današnji trošak.

Ukoliko država ne može da čeka da “povrati” tu investiciju u privredni rast, čačanski preduzetnici su spremni da taj trošak države „plate“ odricanjem od programa podrške MSP koje država sprovodi:  „ne treba država nešto da mi daje, nek mi samo ne uzima ono što hoću da uložim“

 

Incijativa 2

Dopuniti regulativu kako bi se lokalnim samoupravama omogućio otkup zemljišta za industrijsku zonu

Ova inicijativa ima za cilj da omogući lokalnim samoupravama lakši pristup otkupu zemljišta koje bi bilo korišćeno za razvoj gradskih industrijskih zona, a posebno u ruralnim područjima gde se trenutno nalazi veći deo slobodnog zemljišta. Trenutna regulativa ne pruža dovoljno fleksibilnosti za brzi otkup i planiranje takvih zona, što predstavlja značajnu prepreku daljem rastu lokalnih preduzeća.

Šta je potrebno promeniti:

  • Dopuna regulative koja omogućava lokalnim samoupravama da otkupljuju zemljište u ruralnim oblastima, kako bi ga prenamenili za industrijske zone i omogućili širenje postojećih i novih kompanija.
  • Fleksibilniji pristup otkupu zemljišta, koji bi uključivao definisanje kriterijuma pogodnosti zemljišta u seoskim područjima, uz angažman stručnih tela koja bi pružala analize i preporuke o najprikladnijim parcelama za industrijski razvoj.
  • Prostor za industrijsku zonu u Čačku: Čačku je potrebno 4.500 ari zemljišta kako bi se omogućilo širenje 65 kompanija koje trenutno zapošljavaju 1.420 radnika, a koje bi mogle zaposliti ukupno 1.650 radnika nakon proširenja.
  • Zaštita interesa građana: Proces otkupa zemljišta bi morao biti sproveden uz jasne mehanizme zaštite širih interesa građana, kako bi se osiguralo da nema negativnih posledica po lokalne zajednice, kao ni ekoloških rizika.

 

Inicijativa 3

Unapređenje poslovnog ambijenta u Srbiji izmenom Zakona o privrednim komorama

Ključni problemi trenutnog Zakona o komorskom sistemu su: (a) nedostatak jasne definicije prava i obaveza članova, što sprečava efikasno predstavljanje interesa svih privrednih subjekata; i (b) ukidanje statusa pravnog lica regionalnim komorama, čime su narušeni temelji strukturalne organizacije privrede. Takođe, preduzetnici su praktično isključeni iz komorskog sistema, a članovi ne doživljavaju Komoru kao svoju organizaciju zbog nedostatka prava da biraju svoje predstavnike uprkos obavezi plaćanja članarine.

Šta je potrebno promeniti:

  • Vraćanje statusa pravnog lica regionalnim komorama kako bi se obnovili temelji organizacije privrede.
  • Jasno definisanje prava i obaveza članova komore.
  • Unutrašnja organizacija komorskog sistema po delatnostima, a ne prema obliku organizovanja.
  • Uključivanje preduzetnika u komorski sistem bez posredstva opštih udruženja.
  • Veća autonomija komorskog sistema, uz upravljanje privrednih subjekata.
  • Izrada novog zakona uz podršku stručnjaka Univerziteta u Beogradu, koji će omogućiti efikasniji i funkcionalniji sistem za sve članice.

 

Inicijativa 4

Prepoznati i podstaći privredne subjekte koji ulažu u integrisano sprečavanje i kontrolu zagađenja

Inicijativa je pokrenuta u cilju prepoznavanja i podsticanja privrednih subjekata da investiraju u tehnologije i proizvode koji smanjuju negativan uticaj na životnu sredinu. Trenutno, ne postoji adekvatan mehanizam koji pruža podršku onima koji ulažu u integrisano sprečavanje i kontrolu zagađenja, što može obeshrabriti inovacije u oblasti održivog poslovanja.

Šta je potrebno promeniti:

  • Uvođenje subvencija za privredne subjekte koji implementiraju čiste tehnologije i proizvode usklađene sa ekološkim standardima i zakonodavstvom Republike Srbije. Ove subvencije će omogućiti direktnu finansijsku podršku preduzećima koja preduzimaju korake ka smanjenju emisije zagađujućih materija i optimizaciji resursa.
  • Poreske olakšice u vidu umanjenja poreza na dobit za kompanije koje investiraju u integrisano sprečavanje i kontrolu zagađenja. Ova olakšica bi dodatno stimulisala privredu da ulaže u inovativne tehnologije koje smanjuju štetne efekte na životnu sredinu, dok istovremeno povećava profitabilnost kroz efikasnije poslovanje.
  • Uspostavljanje sistema praćenja i kontrole kako bi postignuti rezultati bili redovno evaluirani u skladu sa postavljenim ciljevima.

Forum privrednika Čačka

FORUM - Poslovno udruženje privrednika grada Čačka

Kontakt

Adresa: Trg narodnog ustanka 2, 32102 Čačak

Tel/fax: 064/852-5282

e-mail: forumprivrednika@gmail.com