porezi-2

Porez, mnogo buke ni oko čega

86

Privrednici u Čačku u 99 odsto slučajeva platiće manji porez nego što je to bio slučaj prošle godine. To je posle niza sastanaka sa predstavnicima čelnih ljudi grada zaključak koji je saopšten na vanrednoj konferenciji za štampu.

Privrednici grada su pre desetak dana zatražili hitan sastanak sa predstavnici lokalne samouprave, jer su mislili da će novim načinom naplate poreza platiti i do deset puta veće iznose. Kako je rekao gradonačelnik, nakon niza sastanaka, privrednicima su razjašnjene nedoumice, a nakon analize poreskih prijava, u 99 odsto slučajeva, jasno se vidi da će ove godine platiti manji porez.

- Tokom prošle sedmice imali smo niz sastanaka sa Forumom privrednika kako bi se razjasnila poreska rešenja za ovu godinu i kako je utvrđena poreska stopa za ovu godinu. Rok za podnošenje poreskih prijava istekao je 31. marta. Poreska administracija je izvršila proveru i došli su do zaključka da će preko 99 odsto provrednika platiti manji porez nego što je to bio slučaj u 2013. godini. Oko 1 odsto privrednika će platiti isti, ili neznatno veći porez, u odnosu na prošlu godinu. Informacija koju su pojedinci izneli da je porez uvećan i do 10 puta ne ide u prilog našem gradu koji očekuje dolazak investitora. Nama je cilj da imamo dobru saradnju sa privredndicima. Uputićemo Vladi Srbije neke predloge kako da se poreski zakon što bolje uredi, rekao je gradonačelnik Vojislav Ilić.

Dragan Jović, predsednik Foruma privrednika, apelovao je na privrednike da što pređu na plaćanje poreza na osnovu procenjene vrednosti. Prema njegovim rečima ko god je to uradio ima drastičmo manji porez nego što je imao prošle godine.

-  Mi smo na jedan najbolji način došli do pravih informaicja i pravog rešenja problema koji je nastupio. Privrednici su bili jako uplašeni, bilo je dosta nepoznavanja materije i pogrešnog tumačenja. Privrednici koji su obračuvanavli porez na osnovu knjigovodstvene vrednosti znali su da neće imati problema i da će imati manji porez. Provrednici koji poslove vode preko agencija nisu imali prave informacije. Imali smo sastanak sa predstavnicima lokalne smaouprave i došli smo do zaključka da nećemo imati problema. Forum privrednika nije prihvatio poziv iz Kraljeva o štrajku upozorenja, rekao je Jović.

Duško Savković, načelnik Gradske uprave za lokalnu poresku administraciju ponovio je da su privrednici u povoljnijem položaju kada je porez u pitanju nego što je to bio slučaj prošle godine.

- Nedoumice koje smo imali smo razjasnili. Pozvali smo knjigovođe i pojasnili smo pojedine delove zakona. Videlo se da nismo bili u tumačenju zakonskih propisa sa istim stavom. Razjasnili smo i došlo se do zaključka da su privrednici u povoljnijem položaju nego prošle godine. Kao što znate, od ove godine se ne naplaćaje naknada za gradsko građevinsko zemlište. Ta obaveza je novim zakonom ukinuta. Zakonodavac je novim zakonom nadomestio taj manjak koji se pojavio ukidanjem naknade. Novim zakonom dozvoljeno je proizvodnim organizacijama da i dalje ostaju na knjigovodstvenoj vrednosti. Zakon o fer vrednosti ne postavlja više probleme unutar zona i zone. Više nema razgovora o zonama, rekao je Savković.

Savković je rekao da svi privrednici koji utvrde da su podneli poresku prijavu suprotno od zakona, mogu podneti izmenjenju poresku prijavu i da će je poreska administracija prihvatiti.

Zamenik gradonačelnika Radenko Luković rekao je da će lokalna smaouprava širiti broj poreskih obveznika a smanjivati poreska opterećenja.

- Nigde nismo išli sa maksimalnom stopom poreza. Kada su u pitanju zone, psihološki se moglo ići na veći broj zona, ali se to ne bi odrazilo na visinu poreza.  Primenili smo maksimalnu stopu amortizacije. Ove godine nismo oporezivali zemljište i šume. Kada je u pitanju promet nekretnina eleminisaćemo sledeće godine ekstremne vrednosti, najmanju i najvišu kako bi došli do što realnije cene, rekao je Luković.

Dragan Jović je saopštio da  su privrednici spremni na još bolju saradnju sa lokalnim rukovodstvom, poručivši da su privrednici spremni da uđu u upravne odbore javnih preduzeža gde bi radili bez naknada, a pomogli bi javnim preduzećima da budu još uspešnija.

Izvor Ozon press

http://www.ozonpress.net/ekonomija/8133-porez-mnogo-buke-ni-oko-cega

 

 

 

 

Forum privrednika Čačka

FORUM - Poslovno udruženje privrednika grada Čačka

Kontakt

Adresa: Trg narodnog ustanka 2, 32102 Čačak

Tel/fax: 064/852-5282

e-mail: forumprivrednika@gmail.com